Succesvol stage lopen in coronatijd: cruciaal voor Nederland


December is een tijd van terugkijken én vooruitkijken. Iedereen die terugkijkt, kan niet heen om hét onderwerp van 2020: corona. Maar wie weet hoe 2021 eruit gaat zien, mag het zeggen. En toch moeten wij ondernemers plannen gaan maken voor de komende jaren, want met daadkrachtig beleid kom je het beste door de crisis. Daarbij doet Jong Management een oproep: maak ruimte voor stagiairs.

Samen met onderwijsminister Van Engelshoven, VNO-NCW en MKB Nederland vragen wij jou om ook in deze moeilijke tijd stage- en leerwerkplekken aan te bieden. Jongeren hebben door de crisis namelijk veel moeite om een stage te vinden bij een bedrijf of instelling. Alleen al in het mbo is er een tekort aan 19.261 leerplaatsen – en dat betekent een verlies aan talent. Met een krappe arbeidsmarkt kunnen we dat ons niet permitteren. Maar hoe bied je een stageplaats in een tijd van afstand houden en beperkte ruimte? Drie JM-leden geven tips. En stageplekken aanbieden blijkt prima mogelijk.

Pieter Paree

Paree B.V. Elektro - Telecom


Pieter Paree (35) is algemeen directeur van Paree B.V. Elektro - Telecom. Dit Zeeuwse bedrijf is expert in het ontwerpen, realiseren en onderhouden van technische installaties. Zij zijn zelfs zo goed, dat de 170 medewerkers ook opdrachten uitvoeren in België, Frankrijk, Duitsland en Polen.

Kun je meer vertellen over jullie werk?


“Wij zijn gespecialiseerd in het automatiseren van processen voor voedingsmiddelenproducten. Denk bijvoorbeeld aan het hele proces vanaf het binnenhalen van aardappels in de fabriek tot een ingevroren zak friet die naar de supermarkt of horeca toegaat. Wij realiseren elektrotechnische installaties en besturingssystemen voor machines die de producten scannen, wassen, snijden, bakken, vriezen en verpakken. Daarnaast zijn we ook gespecialiseerd in beveiligingstechniek, telecommunicatie en IT.”

Hoe belangrijk zijn stagiairs voor jullie?


“Heel belangrijk. Meer dan twintig jaar geleden zagen we al dat er een schreeuwend tekort zou komen aan techneuten. Dan kun je als bedrijf wel blijven klagen over een tekort aan personeel, maar je kunt beter zelf actie ondernemen.” “In samenwerking met branchevereniging Wij Techniek maken wij daarom kinderen op de basisschool al enthousiast over het vak. Zo zorgen wij voor een constante instroom van jong personeel. Momenteel zijn dat 4 stagiairs en 23 BBL’ers – jongeren die de beroepsbegeleidende leerweg volgen.”

Hoe werken jullie stagiairs in tijdens coronatijd en hoe houd je ze goed aan het werk?


“We behandelen stagiairs en BBL’ers als onze eigen, vaste medewerkers. Natuurlijk hebben ze wel meer aandacht nodig, en daarom koppelen we ze aan een ervaren kracht die het leuk vindt om jongeren te begeleiden. Ook in coronatijd gaat dat gewoon door. We werken bijna allemaal op locatie, maar afstand houden kan vaak goed. En als we voor het werk dicht bij elkaar moeten staan, dragen we mondkapjes.”

Hoe is jullie samenwerking met opleidingen?


“Dankzij onze voorlichtingen op scholen weten de jongeren ons goed te vinden. Naast een aantal basisscholen in de regio werken we vooral samen met Scalda, het voormalige ROC Zeeland. En we hebben ook stagiairs van diverse hogescholen en universiteiten. De stagiairs krijgen een goede vergoeding van het bedrijf, en de BBL’ers krijgen salaris. Voor de BBL’ers krijgen we ook subsidie.” “BBL’ers werken tijdens hun hele duale opleiding bij ons, meestal duurt dat vier jaar. Sommige jongeren komen als echt beginnende techneut binnen en zijn na vier jaar uitstekende vakmensen. Velen krijgen van ons een baan en groeien door naar zelfstandig techneut, werkvoorbereider, engineer of projectleider.”

Jullie zijn eens verkozen tot beste leerbedrijf van Nederland. Hoe doe je dat?


“Wij hebben iemand die fulltime leerlingen begeleidt. Diegene onderhoudt ook intensief contact met scholen en ouders. Moeten de technische opleidingen worden gepromoot of heeft een stagiair hulp nodig met huiswerk? Dan staan wij vooraan. We bieden bijles, zodat stagiairs en BBL’ers niet vastlopen in de theorie. Zo boeken ze vooruitgang en dat houdt ze enthousiast.” “Natuurlijk is het voor een kleiner bedrijf te kostbaar om iemand fulltime stagiairs te laten begeleiden, maar iedereen kan wat tijd vrijmaken. Begin gewoon met één of twee stagiairs en geef aan hen goede begeleiding. Laat ze serieus, echt werk doen. Je zult zien dat het werkt.”

Joël Rothuis

Juwelier De Tijd & Taxatiebedrijf Rothuis


Kun je jezelf eerst even voorstellen?


“Ik ben diamant-expert en register-taxateur. Ik weet dus heel veel van sieraden en sta inmiddels als derde generatie aan het roer van juwelier en designatelier De Tijd. Daarnaast ben ik de oprichter van Taxatiebureau Rothuis, dat taxatiewerkzaamheden uitvoert voor verzekeringsmaatschappijen en notarissen.” “Mijn twee bedrijven zijn behoorlijk in elkaar vervlochten. Meestal hebben we één of twee stagiairs, op vijf man personeel. We bieden drie heel verschillende stageplaatsen. Namelijk voor goudsmid, juweliersmedewerker en marketing- en communicatiemedewerker.”

Waarom hebben jullie stagiairs?


“Drie redenen zijn voor ons belangrijk. Allereerst omdat dat we vinden dat iedereen de kans moet krijgen om het vak te leren. Zelf heb ik stage gelopen bij diverse juwelierszaken in alle segmenten, voordat ik in het familiebedrijf kwam. Die stages waren heel waardevol. Daarom bieden we plek om potentie te laten ontpoppen.” “De tweede reden is dat je in ons vak moeilijk aan personeel komt. Ambachten zoals goudsmid zijn een tijd niet in trek geweest en er is in Nederland maar één locatie waar je deze gespecialiseerde vakopleidingen kunt volgen. Er zijn helaas maar weinig goede stageplekken, vooral in de Achterhoek is een tekort. Als wij hier een interessante stageplaats bieden, dan komen studenten tijdens de stage alweer terug om te wonen in onze regio. Zo vergroten wij de kans dat zij na hun studie ook hier weer een baan gaan zoeken.” ‘’Tenslotte omdat leerlingen een frisse vernieuwde blik geven, zij leren van de jarenlange ervaring van collega’s. En die krijgen daarvoor terug nieuwe inzichten van millennials.”

Stagiairs begeleiden in coronatijd, hoe gaat dat?


“Wij hebben een fysiek beroep, zowel voor De Tijd in het atelier als de taxatiewerkzaamheden voor Taxatiebureau Rothuis, dus voor ons is thuiswerken geen optie. We moesten creatief zijn om iedereen een veilige werkplek te bieden – en natuurlijk moet de plek voor een stagiair net zo fijn zijn als voor iemand in dienst.” “De grootste uitdaging is anderhalve meter afstand houden in een kleine werkplaats. Daarom hebben we onder andere de werkplaats efficiënter ingedeeld. Ook het rooster is op de schop gegaan. Voor corona was het atelier vijf dagen per week open, in maart zijn we naar zes dagen gegaan. Wat helpt is dat we binnenkort verhuizen naar een groter pand. Daarbij hebben we bewust gekeken naar de inrichting en hoe we de luchtverversing het beste kunnen regelen. Zo zijn we goed voorbereid op toekomstige maatregelen.”

Heb je een tip voor ondernemers die twijfelen over het aannemen van een stagiair?


“Ik kan me voorstellen dat je als ondernemer al snel denkt dat je te druk bent om leerlingen te begeleiden binnen je bedrijf. Maar tegelijkertijd ziet iedereen hoe belangrijk het is studenten een kans te geven. En je krijgt er ook veel voor terug, zoals wanneer een leerling tijdens de stage zich ontplooit en een duidelijke groei doormaakt. Zet ze niet in als voordelig personeel, maar enthousiasmeer door ze juist ook te betrekken in bijzondere en langdurige lopende opdrachten. Zo stoom je ze klaar voor een eventuele toekomstige baan binnen jouw bedrijf.”

Bram Aaldering

Te Mebel Vastgoedonderhoud B.V.


Bram, kun jij ook vertellen wat voor bedrijf je hebt?


“Samen met mijn compagnon ben ik (39) eigenaar van Te Mebel Vastgoedonderhoud in Doetinchem. Wij onderhouden, verbeteren en verduurzamen bestaande gebouwen. Dit doen wij met zo’n veertig mensen, verdeeld over een schilderstak en een bouwtak.”

Waarom bieden jullie stageplaatsen aan?


“Het is rete-belangrijk om jongeren op te leiden, want iedereen weet dat de arbeidsmarkt kleiner wordt. Ik vind dat elk bedrijf dan zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Zelf hebben wij doorlopend drie tot vier stagiairs. Zij zijn bijvoorbeeld leerling schilder, leerling bouwvakker of in de leer als projectleider.”

Hebben jullie contact met opleidingsinstel-lingen?


“We werken onder andere samen met Bouwmensen en de Schildersvakopleiding in Zutphen. Dit zijn BBL-opleidingen waarbij jongeren vier dagen werken en één dag studeren. We zouden ook graag nog een hbo student in willen zetten. Wij zijn nog zoekende naar de juiste mogelijkheid om de hbo-student een afstudeeropdracht bij ons te kunnen laten doen. Op dit moment hebben wij dat nog niet, maar dat gaat vast komen.”

Wat heeft corona voor jullie stagiairs veranderd?


“Ons werk is niet echt veranderd. Maar ik merk wel dat ze minder theorie meekrijgen op school. Ze volgen de lessen vanuit huis en dat werkt toch minder goed. Wij steken daarom meer tijd in de theorie. Hoe dat gaat? Gewoon accepteren dat het wat langer duurt en proberen de theoretische kennis op de werkvloer door te geven.”

En welke maatregelen nemen jullie?


“Een leerling werkt altijd samen met zijn leermeester, ook nu. Zij nemen de gebruikelijke maatregelen, zoals afstand houden of een mondkapje als afstand houden niet kan. Ook komen ze met eigen vervoer naar de werklocatie toe. En we informeren bijvoorbeeld bewoners of gebruikers van panden waar wij werken, zodat zij zich ook houden aan de richtlijnen.”

Zijn stagiairs voor jullie commercieel gezien interessant?


“Je moet stagiairs niet inzetten als goedkoop personeel, maar voor ons zijn ze om meerdere redenen commercieel belangrijk. Sommige zakelijke klanten willen namelijk dat wij leerlingen opleiden, anders mag je überhaupt niet meedoen aan een aanbesteding. En afgestudeerde stagiairs zijn de ideale werknemers. Onze insteek is dat we alle stagiairs uiteindelijk een vast contract willen geven. Er is geen betere werving en selectie.”

Inspireer anderen