image

Portret


Wijnkoperij Platenburg is hofleverancier en dat wordt je niet zomaar


Interview met Julien Platenburg (35 jaar), eigenaar van familiebedrijf Wijnkoperij Platenburg

Scroll Down

image

Portret


Wijnkoperij Platenburg is hofleverancier en dat wordt je niet zomaar


Interview met Julien Platenburg (35 jaar), eigenaar van familiebedrijf Wijnkoperij Platenburg

Via een omweg langs een aantal corporates besloot Julien Platenburg toch terug te keren naar het familiebedrijf, Wijnkoperij Platenburg in Rotterdam. In januari 2018 nam hij het bedrijf over, tot groot genoegen van zijn vader en moeder. Bij het familiediner in 2018 regelde hij nog een opdracht voor zijn vader: het 125-jarige bestaan en daarmee het predicaat ‘Koninklijk’. Julien Platenburg vertelt over het overnemen van het familiebedrijf, de zakelijke uitdagingen en zijn passie voor wijn en spijs.

Al vanaf zijn vijftiende wist Julien Platenburg dat hij iets met de tophoreca wilde doen. ‘Mijn vader vroeg op een gegeven moment of ik iets speciaals wilde doen met hem. Ik wist het meteen: lunchen bij sterrenrestaurant Parkheuvel. Die zag hij niet aankomen. We hebben er daadwerkelijk geluncht (dat was subliem!) en zo kwam ik in gesprek met de sommelier. Ik wilde stagelopen bij topchef Erik van Loo. Over drie jaar wel te verstaan. Je kan het maar beter geregeld hebben.’

Was je altijd al van plan om het familiebedrijf over te nemen?

Ik had van jongs af aan al veel interesse in wijn en spijs. Het maken van perfecte combinaties trok me enorm. Niet gek natuurlijk, want mijn familie zat al jarenlang in de wijnen. Ik ben daarom naar de hotelschool in Den Haag gegaan. Na mijn horecastage in Engeland dacht ik ‘Nu ga ik bij mijn ouders in het bedrijf werken, want ik wil verder in de wijn.’

Achteraf gezien was dat geen logische zet. Ik was nog te jong, had nog geen visie, geen strategie. Ik kon op dat moment nog helemaal geen bedrijf runnen. Ik wilde het wel, maar had geen idee hoe. Na een jaar besloot ik dat ik elders ervaring moest opdoen.

Wat heb je gedaan om jezelf klaar te stomen voor het ondernemerschap?

Ik was jong en eigenwijs, wilde nieuwe dingen leren, van andere mensen ook. Ik ben daarom economie gaan studeren in Den Haag. Daarna leek het me goed om ervaring op te doen bij multinationals. Bij Friesland Campina ging het om eenheden als hectoliters, grote hoeveelheden dus en heel secuur prijzen

berekenen. Daar heb ik veel leuke en leerzame dingen gedaan zoals toffe projecten bij Albert Heijn. Vervolgens ben ik bij Manpower gaan werken als consultant waar ik bij veel verschillende bedrijven over de vloer kwam. Het maakte dat ik in een korte tijd heel veel leerde, over bedrijfsvoering, klantgesprekken,

sales mogelijkheden uitnutten, upselling. Dat was precies wat ik nodig had. Wijn bleef ik wel altijd op de achtergrond doen. Ik hielp mijn vader tijdens de drukke decembermaanden, met proeverijen enzo. Zo bleef ik altijd betrokken.

Begin 2018 nam je het familiebedrijf over. Hoe ging dat?

In 2013 kwam ik in het bedrijf van mijn ouders werken. Mijn vader gaf toen aan dat hij ergens in 2017 wilde stoppen. Meteen vanaf het begin toen ik in het bedrijf kwam wilde ik concrete afspraken maken over de looptijd van mijn ouders in het bedrijf. We hebben vervolgens met een financieel adviseur een strakke planning richting begin 2018 gemaakt. Inschrijven bij de KvK, gesprekken met de bank, hele praktische zaken. In het eerste jaar heb ik al mijn spaargeld in het bedrijf gestoken. Ik haalde niets uit het bedrijf, zodat ik in het bedrijf kapitaal zou opbouwen. Daardoor heb ik aandelen in het bedrijf over kunnen nemen. Nu moet er een waardebepaling komen van het bedrijf en vervolgens een volledige overdracht. Hiervoor klop ik liever ik niet aan bij een financiële instelling maar neem een lening bij mijn ouders.


Wat is je advies voor andere JM’ers?

“De bedrijfsoverdracht ging bij ons heel geleidelijk en volgens plan. We wisten immers ruim vantevoren dat ik het bedrijf ging overnemen. Een les die ik aan andere ondernemers wil meegeven is te zorgen dat alles schriftelijk vastgelegd wordt. Om eventuele misverstanden tegen te gaan. Zo vond ik het belangrijk dat mijn zussen ook goed geïnformeerd werden. Daarom heb ik een presentatie gegeven om te laten zien wat we met elkaar hebben afgesproken en wat voor gevolgen dat gaat

hebben voor hen. In het contract staat bijvoorbeeld dat we met z’n allen overeengekomen zijn dat in geval van overlijden van mijn ouders, ik gemachtigd ben om te allen tijde het bedrijf te voeren. Ik blijf maandelijks een bedrag aflossen en hoef dat dus niet in één keer te doen. Ik hecht er echt waarde aan dat mijn zussen volledig geïnformeerd zijn en weten dat het een eerlijke koop is. In principe is het een commerciële aankoop geweest.”

Wat heb je gewijzigd in de bedrijfsvoering?

Onze winkel loopt heel aardig. Maar wat ik wel echt anders wilde doen is het opzetten van een webshop. Mijn ouders vonden het aanvankelijk geen goed idee, het zou teveel geld kosten. Toch heb ik dóórgezet. Gelukkig maar, want online verkoop is tegenwoordig onmisbaar. De webshop draait inmiddels op volle toeren!

Door de corona stonden wij even voor een uitdaging omdat de horecaomzet weg was gevallen. Gelukkig was hier onze webshop waarbij we op een gegeven moment decemberomzetten behaalden. Erg mooi om te zien dat Nederlanders uit andere regio’s ook onze website hebben gevonden. We leveren dus ook in heel Nederland.

Wat maakt Wijnkoperij Platenburg uniek?

Hier in Rotterdam groeit het aantal restaurants enorm en veel restaurantgasten vragen om kwaliteitswijnen. Bij Wijnkoperij Platenburg importeren we alles zelf, kennen elke wijnboer bij naam. Daarom kunnen we ook goede afspraken maken en exclusiviteit krijgen. Daarmee onderscheiden we ons van de doorsnee wijnen van de groothandel. Persoonlijke aandacht en maatwerk is bij ons heel belangrijk. Behalve dat ik mijn winkel heb, ben ik ook mede-eigenaar van ons inkoopbedrijf. Ik heb een heel team aan mensen dat zich alleen met de inkoop bezighoudt. Als ik een specifiek iets nodig hebt, gaat onze inkoper Job, tevens ‘master of wine’ waar er maar drie van zijn in heel Nederland, op zoek naar die ene bijzondere wijn.

Hij maakt een uitstekende selectie die hij mij dan laat proeven. Deze samenwerking op het gebied van inkoop is mijn vader zo’n 20 jaar geleden begonnen. Met een paar bevriende wijnhandelaren is hij wijn gaan importeren. Dat bleek een heel goede beslissing. In z’n eentje was het onmogelijk geweest om aan de minimale volumes te komen. Het resultaat is dat we heel specifieke wijnen kunnen aanbieden die bijzonder goed in de smaak vallen maar toch betaalbaar zijn. Nu importeren we 840 wijnen vanuit de hele wereld. We zijn nu van plan om samen een nieuw kassasysteem te bouwen. Samen hoeven we de investering maar één keer op te brengen. Kortom, het loont om ons te verenigen om goed te kunnen inkopen maar ook om te kunnen blijven vernieuwen.

Hoe zie je de toekomst?

De coronacrisis heeft ons niet zo hard geraakt als de restaurants waar we aan leveren. We hebben tijdens de coronatijd ook steeds goed contact gehouden met de horeca-eigenaren. Ik hou nog wel rekening met eventuele faillissementen. Verder zijn we nu bezig om voor onze webshop niet meer vanaf onze winkel te verzenden maar vanuit het distributiecentrum in Nijkerk waar we al onze wijnen in voorraad hebben. Efficiënter, sneller en kostenbesparend.


Trots op het predicaat Koninklijk

Bij het familiediner in januari 2018 heb ik mijn vader nog een leuke klus gegeven: het 125-jarige bestaan en daarmee hofleverancierschap. Hiervoor moest hij de gehele geschiedenis van het bedrijf in kaart brengen en aantonen dat we vanaf 1894 opereren. Uiteindelijk hebben we een publicatie gevonden, uit de telefoongids van 1895. Want het archief van de KvK ging maar terug tot 1918. Mijn vader is een half jaar bezig geweest om het dossier compleet te maken. Ons verzoek is vervolgens in zeven-voud naar burgemeester Aboutaleb gestuurd en uiteindelijk naar het koninklijk huis. We kregen het predicaat Koninklijk, in ons geval werden we hofleverancier. We leveren ook aan restaurants en die vinden dat te gek. Vaak komt het niet voor: wij zijn het 9e Koninklijke bedrijf in Rotterdam en het enige wijnbedrijf in heel Zuid-Holland die dit predicaat mag dragen. Daar zijn we heel trots op. Het is echt een bekroning op het werk van mijn ouders.


Inspireer anderen