In 7 dagen 100 km door de ongerepte natuur met de Maasai


Ondernemersreis van JM’er Marianne Nelisse

Stel je eens voor: een week lang loop je samen met de Maasai door de ongerepte Afrikaanse natuur. Je belandt in een totaal andere wereld, komt volledig los van de waan van de dag, ontdekt de rituelen en gebruiken van de Maasai en leert deze eeuwenoude cultuur van heel dichtbij kennen.

Begin oktober heeft de Ondernemerschap Academy® deze reis georganiseerd voor een groep ondernemers, directeuren en managers. Jong Management lid van kring Amsterdam Marianne Nelisse is strategisch adviseur bij de Ondernemerschap Academy® en samen met eigenaar Emile Langerak helpen zij ondernemers om het beste uit zichzelf, hun team en hun bedrijf te halen door coachings sessies, masterclasses en strategisch advies. Naast Emile Langerak nam ook Jong Management lid Marliek Coppens, Managing business consultant Store Support, deel aan de reis. Reden genoeg voor Marianne om hun bij terugkomst te vragen naar hun ervaring.

Emile Langerak: “Het was een langgekoesterde wens om een dergelijke reis te organiseren. Wij coachen, begeleiden en adviseren ondernemers, directeuren en managers in het MKB. In al onze programma’s, coaching sessies en adviestrajecten hebben we aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling en het waarmaken van de zakelijke ambities, wat in onze beleving onlosmakelijk aan elkaar verbonden is. Deze reis is bij uitstek gericht op persoonlijke ontwikkeling en de inzichten neem je mee in je werk. Na afloop vertelde iemand me dat geen enkele leiderschapscursus op kan tegen deze ervaring. Een mooi compliment, want dat is waar ik vooraf op hoopte.”

“Toen ik ruim een jaar geleden in contact kwam met stamoudste Ezekiel Ole Katato en hij mij vertelde over de uitdagingen, cultuur en waarden van de Maasai ontstond het idee voor de reis”, vervolgt Emile. “We lopen in een week tijd 100 kilometer door Maasailand en trekken samen op met de Maasai om hun cultuur van dichtbij te ervaren door met elkaar in gesprek te gaan en om van elkaar te leren. En dat tussen de giraffes, olifanten en andere wilde dieren.”


“Er is daar geen bereik, elektriciteit en stromend water, dus je bent volledig afgesloten van je vertrouwde omgeving en aangewezen op jezelf, je reisgenoten en de Maasai. Voor iedere deelnemer liep er ook een Maasai mee, want juist door totaal verschillende culturen met elkaar in contact te brengen en de dialoog met elkaar aan te gaan konden de Maasai van ons leren en wij van hen.”

En dat het inderdaad een onvergetelijke ervaring was wordt volledig bevestigd door deelneemster Marliek Coppens. Marliek vertelt: “Dit was me het reisje wel! Wat een ervaring, inderdaad één om nooit meer te vergeten. Vanuit mijn werk begeleid ik verschillende organisaties bij verandertrajecten, gericht op klantbeleving en medewerkersbeleving. Dat ik gedurende deze reis zelf volledig de hele verandercurve ben doorlopen, had ik van tevoren niet kunnen vermoeden.”

“Alle emoties zijn voorbij gekomen. Bewondering voor de wonderschone natuur, de geuren, de stilte, de kleuren en de sterrenhemel van Afrika”


Marliek Coppens

“Alle emoties zijn voorbij gekomen. Bewondering voor de wonderschone natuur, de geuren, de stilte, de kleuren en de sterrenhemel van Afrika”, vertelt Marliek. “Verrassende en boeiende gesprekken met de Maasai die mij van alles geleerd hebben over hun normen en waarden, hun kijk op de toekomst én de westerse wereld. De community die we binnen no time zelf vormden met alle deelnemers waarbij we zorg voor elkaar hadden, elkaar hielpen en elkaar een andere kijk gaven op bepaalde zaken.”

“Ook ergernis kwam voorbij toen bleek dat ik na de eerste dag wandelen al drie blaren had inclusief stramme spieren, niet kon douchen, mijn behoeftes moest doen achter een struik, mijn eigen tent elke dag weer opnieuw moest opzetten en alle vermoeidheid eruit kwam die ik voor de reis natuurlijk al zorgvuldig had opgebouwd. Dit was in alle opzichten een enorm contrast met mijn comfortabele leven in Nederland. Maar ook verbazing dat ik na dag drie al niet meer wist welke dag het was en hoe laat het was.”

“Ontroering toen we de laatste dag feestelijk onthaald werden door meer dan 200 Maasai met dans en zang. En extase toen ik aan het einde van de reis weer kon douchen en terug kon kijken op een fantastische reis waar ik zo ongeveer alle emoties beleefd heb, mij realiseerde dat ik flexibel ben als mens en doorzet op momenten dat het ertoe doet. Mijn eigen grenzen nog steeds verlegd kunnen worden, ook al moeten daar wat stevige muurtjes voor doorbroken worden.”

“Bovenal weer in alle rust kan reflecteren op mijn eigen leven, kijkende naar de keuzes die ik dagelijks maak. In hoeverre ik mezelf laat leiden door de waan van de dag, of ik écht bewust in het leven sta in alles wat ik doe met alle dromen, wensen en mogelijkheden die daarbij horen en wat ik geef aan de mensen om mij heen. Kortom; een reis om nooit te vergeten!”

Emile Langerak vertelt dat hij de reis komend jaar weer organiseert samen met de Maasai. ‘Ik heb in de afgelopen tijd heel veel mensen gesproken die ook graag mee hadden willen gaan. Dus iedereen die, net zoals Marliek, deze onvergetelijke reis ook willen beleven kunnen zich vanaf nu aanmelden om in oktober 2020 deel te nemen.’

Ben jij geïnteresseerd in deze reis? Bekijk hier het volledige programma en de mogelijkheid om je in te schrijven op: www.ondernemerschapacademy.nl/programma/7-daagse-reis-naar-kenia. De volledige opbrengsten van deze reis gaan rechtstreeks naar de Maasai community om hun toekomst te bestendigen.

Inspireer anderen