Familiebedrijf


Interview met Iris van Ravenswaaij (29), CEO van Movexx

Scroll Down

Familiebedrijf


Interview met Iris van Ravenswaaij (29), CEO van Movexx

Scroll Down

Familiebedrijf


Interview met Iris van Ravenswaaij (29), CEO van Movexx

Scroll Down

Familiebedrijf Movexx maakt de werkplek duurzamer, efficiënter en ergonomischer

Met haar 20 jaar begon Iris van Ravenswaaij bij het bedrijf van haar vader, Movexx, in Veenendaal. Een baan in de administratie bij de producent van ergonomische elektrotrekkers. Nu 9 jaar later is Iris CEO van familiebedrijf Movexx en heeft het bedrijf grote veranderingen doorgemaakt in die 9 jaar. Ook Iris zelf heeft in haar 3 jaar tijd als directeur van het bedrijf haarzelf de kneepjes van het vak moeten aanleren. Met vallen en opstaan heeft zij geleerd het bedrijf te leiden en wil zij uitgroeien tot de Philips van de elektrische trekhulp.

Iris haar vader had voor de oprichting van Movexx een staalbedrijf. Hij maakte trailers waar containers op komen te staan, maar wist ook dat er een makkelijkere manier moest zijn om die trailers te vervoeren. Nadat hij het bedrijf verkocht, kwam hij in contact met een ontwikkelaar van een elektrotrekker. Vandaag de dag heeft Movexx 33 verschillende soorten machines te koop aangeboden, waarvan 95% naar het buitenland wordt geëxporteerd. Wat Movexx onderscheidt van de concurrenten is de wisselbare accu in de elektrotrekkers en de constante drive om te blijven innoveren.

Innoveren staat nu hoog op jullie agenda. Hoe was dat toen jij begon als directeur van Movexx?

“Mijn vader is echt een echte innovator. Hij dacht altijd tien stappen vooruit en was altijd op zoek naar hoe we beter konden innoveren. Dat was ook zijn manier van het bedrijf leiden. Toen ik begon als directeur had ik geen ervaring met leidinggeven. Ik werkte in de administratie bij Movexx, maar wist wel dat ik het niet op zijn manier kon doen. Ik ben geen Willie Wortel. In 2016 werd mijn vader ziek en in juni viel hij echt uit. Hij kon het bedrijf niet meer leiden en vroeg mij om tijdelijk zijn plaats over te nemen.”

“Ik was de enige die op dat moment kon doorzetten. Het was een hele lastige tijd, vooral het eerste jaar. Pas na anderhalf jaar, nadat mijn vader had besloten dat hij niet meer terug zou komen als directeur, kon ik het echt op mijn eigen manier gaan doen. Mijn vader legde de focus puur op het innovatie proces; ik leg meer focus op het team en op het samen innoveren.”

Was Movexx al een echt familiebedrijf voordat jij directeur werd?

“Absoluut niet, mijn vader had nooit het plan gehad om Movexx als familiebedrijf door te laten groeien. Hij heeft zelf de ervaring dat een familiebedrijf niet altijd koek en ei is. Hij ziet nu hoe een familiebedrijf ook kan functioneren en gunt ons de mogelijkheid om te ondervinden hoe we het inrichten.

Mijn broer is ook werkzaam bij Movexx, hij is verantwoordelijk voor de export buiten Europa. Mijn zus is meer op de achtergrond betrokken. We leren nu hoe we moeten communiceren met elkaar op bedrijfsniveau. Het samen ruzie maken zonder de continuïteit van het bedrijf in gevaar te brengen.

We bekijken nu hoe het gaat zijn als wij het bedrijf volledig overnemen; wie heeft welke rol? Hoe richten we dat in? De afgelopen drie jaar heb ik alles zelf mogen beslissen zonder inmenging van anderen. En mijn vader heeft er ook alle vertrouwen in dat zijn kinderen het bedrijf goed kunnen leiden.”

Hoe was dat voor het personeel toen jouw vader wegviel en jij zijn rol overnam?

“Mijn vader was de geniale man achter Movexx. Zo zag veel van het personeel hem ook en zij hingen echt aan hem. Toen ik zijn taken overnam als directeur zijn we iets meer dan de helft van het personeel kwijt geraakt. Zij hadden geen vertrouwen meer in de toekomst van het bedrijf en konden het succes van Movexx niet voorstellen zonder mijn vader.”


En jullie hebben dit personeelstekort weer gemakkelijk kunnen aanvullen?

“We komen vrij gemakkelijk aan personeel, in tegenstelling tot de huidige tendens van technisch personeelstekort. Ik denk dat dat komt doordat wij een eindproduct aanbieden, we wereldwijd opereren en we mooie klanten hebben. Je kunt onze machines terugzien, in de supermarkt, op het vliegveld, in het tuincentrum. Je maakt iets tastbaars. Bovendien zijn onze elektrotrekkers duurzaam, ergonomisch, goed voor het personeel en veiliger dan andere trekkers en/of heftrucks. Dit zijn niet alleen voor nieuw personeel redenen om voor ons te komen werken, maar ook voor onze klanten de reden om voor ons te kiezen. Duurzaamheid, veilig werken voor personeel en efficientere bedrijfsprocessen; dat zijn actuele thema’s waar wij ook op kunnen inspelen. Mijn vader moest 13 jaar geleden de relevantie van ons product keer op keer uitleggen aan klanten. Nu zijn klanten zelf actief op zoek naar efficiëntere en ergonomisch verantwoorde trekkers.”

Iris van Ravenswaaij


“Ik wil de Philips van de elektrotrekkers worden met Movexx. Het liefste zie ik op elk vliegveld en in elke supermarkt Movexx.”

Wat is jouw visie voor Movexx?

“Ik wil de Philips van de elektrotrekkers worden met Movexx. Het liefste zie ik op elk vliegveld en in elke supermarkt Movexx. Ik blijf gemotiveerd door continue te blijven verbeteren. Het is heel gaaf om die ‘wauw’ bij de klant te creëren met onze machines.

We moeten ook zichtbaarder worden voor de buitenwereld. Onze export mannen zijn hier nu al mee bezig, maar uiteindelijk wil ik bijvoorbeeld ook naar Azië exporteren. Ook zal dat betekenen dat ik meer in contact zal komen te staan met de klant en eventueel ook

met de pers. Ik ben de afgelopen jaren veel bezig geweest met het intern stabiliseren van het bedrijf. Maar ik zal nu meer tijd krijgen om de band met onze dealers te versterken.”

Nu je echt op je plek zit als directeur kun je meer over de toekomst nadenken. Hoe zie jij de toekomst van Movexx?

“Na mijn aantreden als directeur moest ik ervoor zorgen om het personeel mee te krijgen met mijn manier van het bedrijf leiden. Ik leidde het bedrijf eerst op de manier van mijn vader, maar dit paste niet bij mij. Het heeft zeker wel anderhalf jaar geduurd voordat ik mijn eigen visie had gevormd. Wat voor directeur wil ik worden? Hoe wil ik omgaan met mijn personeel? Ik vind het belangrijk dat mensen de vrijheid hebben om zelf beslissingen te maken in hun werk. Voer je taak uit, binnen de vastgestelde kaders en als het niet lukt, dan trek je aan de bel. Die vrijheid voor het personeel vind ik heel belangrijk. Nu ben ik in mijn rol als directeur gegroeid. Op een gegeven moment moet je ook uitstralen dat jij toch aan het hoofd van het bedrijf staat. Dat heb ik lange tijd lastig gevonden.”

“Ik kwam heel onverwacht ineens in een directeursfunctie terecht, ik had geen idee wat ik aan het doen was. Het was een proces van vallen en opstaan en alles wat ik heb geleerd komt door het gewoon te doen, ik had geen andere keus. Mijn vader heeft mij zijn vertrouwen gegeven dat ik het bedrijf in goede banen zou leiden. Je ziet vaak dat binnen een familiebedrijf de ouder nog steeds beslissingen neemt in een bedrijf waar de kinderen de baas van zijn. Dit is wat ik ook meegeef aan mensen die het bedrijf overnemen van hun ouders; geef ze het vertrouwen om ook echt los te laten, dwing dit ook af. Zorg dat jij de baas bent, dat is de beste formule om succesvol te zijn als ondernemer. Tijd voor een nieuwe generatie!”

Inspireer anderen