POLITIEK


Een vreemde eend in de bijt: de ondernemende politica

Op het juiste moment de behoefte in de maatschappij herkennen en hier slim op inspelen. Dit is kenmerkend voor de veelzijdige carrière van Melissa Oosterbroek, die als ondernemer nu plaatsneemt in de gemeenteraad van Haarlem waar ze haar ondernemerskwaliteiten combineert met haar politieke wil om de leefomgeving van haar mede-Haarlemmers te verbeteren. Als lid van Jong Management kring Haarlem vertelt ze ons over haar nieuwe inzichten sinds haar toetreding als gemeenteraadslid.

Zit ondernemerschap in je bloed?

“Ja, zeker! Mijn vader had een eigen bedrijf. Mijn motivatie om economie en bedrijfskunde te gaan studeren was volledig hierop gebaseerd. Ik dacht, als ik leer hoe je als ondernemer te werk gaat, kan ik mijn vader helpen.”

Een nobele gedachte om voor die studie te kiezen.

“Dit is wel de eerste en belangrijkste reden voor mij geweest om ondernemer te worden. Maar ik denk dat het ondernemerschap ook heel goed bij mij past als persoon. Ik was toen al bezig met het spotten van kansen: waar hebben mensen behoefte aan, waar hebben bedrijven behoefte aan, wat zijn de nieuwste trends in de wereld waar ik op kan inspelen. Ik zit nooit stil en ga graag mijn eigen weg en denk mijn eigen plan en ideeën uit.”

Ik zit nooit stil en ga graag mijn eigen weg en denk mijn eigen plan en ideeën uit.

Waar zag je jouw eerste kans om voor jezelf te beginnen?

“Na het afronden van mijn minor entrepreneurship ben ik meteen gaan ondernemen. Dit was in 2009, toen social media begon op te komen in Nederland. Het was allemaal heel nieuw, bedrijven waren op zoek naar een kader, een richting waarin ze deze nieuwe social media konden gebruiken. Ik besloot om de social media voor mkb’ers op te pakken met mijn onderneming.”


“Uiteindelijk verstuur je je tienduizendste tweet en dan besef je dat je weinig meer toevoegt aan je eigen onderneming. Voor mij was het gebruik van social media voor mijn bedrijf verzadigd. Ik haalde er persoonlijk weinig meer uit en mijn leercurve was aan zijn einde toe. De volgende kans kwam op mijn pad door 1 speciale klant die een kans had voor mij. Deze klant had voor mij een opdracht om een beleggingsfonds op te zetten en uit te voeren op het gebied van duurzame energie. Op dat moment wist ik dat dit het juiste moment was om de social media tak af te bouwen. Ik groeide op professioneel vlak niet meer en op het moment dat je kiest voor niet groeien kies je in feite voor afbouw.”

Duurzame energie is een onderwerp wat jou ook persoonlijk erg aanspreekt. Jij hebt jouw huis van het gas gekregen en hier de politiek bij betrokken. Was dit het startpunt van jouw carrière als politica?

“Je kunt zeggen dat ik op zoek was naar een nieuw onderwerp om mij helemaal in vast te bijten. De energie-transitie is spannend en nieuw, het speelt nu voortdurend in de media. Ook was ik hier inderdaad op persoonlijk vlak mee bezig. Ik begon me te verdiepen in het onderwerp en startte met het gasvrij maken van mijn eigen huis. Hier heb ik de politiek bij betrokken en op die manier maakte ik kennis met de lokale politiek in Haarlem. Ik werd gemeenteraadslid bij Groenlinks in Haarlem en kon zo invloed uitoefenen op ons leefgebied. We lopen als gemeente Haarlem mede daardoor voorop in de energietransitie. Onze pilot projecten worden meegenomen in onderzoeken door het hele land voor zogenaamde Regionale Energie Strategieën. Als je voorop loopt nemen we misschien meer risico, maar we krijgen ook meer geld en daarmee ook invloed op het nationale beleid. Je hebt invloed op de leefomgeving. Dat is mijn grootste motivatie.”

Hoe merk je dat jouw rol als ondernemer van pas komt in de gemeenteraad?

“Ondernemers hebben soms geen realistisch beeld van het proces van onze democratie. Ik heb als ondernemer en politica een dubbelrol en ik kan die brug zijn tussen de ondernemer en de gemeente. Vanuit mijn achtergrond heb ik de motivatie om concrete dingen te realiseren en daar moeten sommige ambtenaren en collega’s in de politiek wel aan wennen.”

“Een voorbeeld hiervan is het uitdelen van bordjes voor ondernemers in Haarlem die een winkel hebben. Deze bordjes zetten ze in de etalage om aan te geven dat hun deur dicht zit om energie te besparen, maar dat de winkel wel open is. Voor dit initiatief heb je geen beleidsplan nodig, alleen een hands-on mentaliteit. Deze mentaliteit is er bij de gemeente: sommige ambtenaren pakken dit gelijk op, willen resultaten boeken. Anderen zeggen: dit is niet integraal denken, dit is niet innovatief genoeg. In de politiek kun je ook alleen je mening geven zonder dat er actie uit ontstaat. Ik vind dat het in de politiek meer focus moet komen te liggen op het sturen en actie-gedreven beleid. Je hebt ambtenaren met een ondernemende houding nodig. De gemeenteraad is vrij conservatief, die wil alle risico’s indekken. Risico’s die ondernemers en inwoners wel durven nemen.”

En andersom, adviseer je ondernemers nu over de politiek?

“Ik probeer ondernemers op de hoogte te stellen. Als ondernemer is het belangrijk om te weten waar de kansen liggen. De overheid is ook een bron van werk. Op het moment dat je weet hoe dat werkt, dan kan je daar veel opdrachten uit halen en geld. Door mijn rol in de gemeenteraad zie ik welke processen je moet doorlopen, welke mensen er moeten bewegen. Je hebt een beter idee van het geheel. Ik vind het een eer om volksvertegenwoordiger te zijn en echt verschil te kunnen maken. En het is een mooie kans voor mij om de politiek en mijn omgeving beter te leren kennen.”

Inspireer anderen