Presentatrice, actrice en moeder


Zes vragen aan Leonie ter Braak, dagvoorzitter van het JM Congres 2021

Presentatrice, actrice en dagvoorzitter bij het JM Congres 2021. Leonie ter Braak is een drukke dame. Zo zagen we haar in de afgelopen jaren langskomen in spelshow ‘Wie is de Mol’, speelde ze mee in de film ‘de beentjes van Sint-Hildegard’ en presenteerde ze nog recent het programma ‘Kinderen kopen een huis’. We stellen haar zes vragen: over haar werk, ouderschap en hoe dit voor haar te combineren is.

Je presenteert Kinderen kopen een huis, een programma wat anders dan anders is. Hoe is het voor kinderen om zoveel verantwoordelijkheid te krijgen?

“Voor kinderen is het een unieke situatie. Wanneer heb jij het nou echt voor het zeggen? Dat geeft het programma een bijzondere dynamiek. We hebben te maken met gezinnen, waarbij ouders graag willen verhuizen maar de kinderen niet. Zij zitten op de middelbare school, hebben al hechte vriendschappen gesloten en hebben geen reden om te verhuizen.” “Je merkt dat als je hen de regie geeft in de zoektocht naar een huis, ze dan ineens wel positief tegenover zo’n verhuizing staan. Ze vinden het heel tof om het echt voor het zeggen te hebben. Het is daarnaast heel leuk om zo’n proces aan kinderen over te laten. Je ziet waar zij op letten en ziet hen op een volwassen manier keuzes maken. Het werkt ook echt! Je ziet dat kinderen meer kunnen dan je denkt en vaak ook heel pragmatisch naar een huis kijken. Daarbij krijgen ze natuurlijk wel ondersteuning van een makelaar.”

Je bent zelf ook een moeder van twee. Zou jij jouw kinderen deze vrijheid geven?

“Nee, zelf zou ik dat niet doen. Ten eerste zijn mijn jongens daar nu nog net te jong voor, maar daarnaast hebben mijn man en ik een passie voor huizen. Hij is architect en ik hou erg van interieurstyling. Om zo’n keuze uit handen te geven, dat is voor ons een net iets te grote stap.”

Je hebt een serie gemaakt over het ouderschap genaamd de ‘Roze Hel’. Dit gaat eigenlijk over alles wat we liever niet willen weten over het ouderschap. Hoe zie jij jezelf als moeder?

“Ik zie mezelf niet als een ‘roze wolk’ moeder voor wie alles goed gaat en alles na een geboorte mooi is. Het zijn van een moeder is fantastisch, maar tegelijkertijd ook lood- en loodzwaar. Je hebt alles over voor je kinderen, maar daarnaast wordt je leven letterlijk op z’n kop gezet. Alles verandert. Dat is niet erg, maar ik vind dat je als ouder af en toe mag zeggen dat het zwaar is. Dat maakt je geen slechte ouder.” “En zo kijk ik ook tegen het ouderschap aan. Dat is misschien ook de nuchterheid waarmee ik zelf ben opgevoed. Ik geniet van heel veel mooie momenten als moeder van twee fantastische kids, maar soms moet ik door de drukte ook even naar adem happen.”

Ja, die drukte. Je bent als presentatrice en actrice veel op TV te zien. En dus ook moeder van twee jonge kinderen. Hoe combineer jij dit?

“Ik ben als moeder eigenlijk constant aan het racen tegen de klok. Het is echt druk! Nu gaan de kinderen allebei naar de basisschool, maar toen ze naar de crèche en de kinderopvang gingen was het echt druk. Je brengt ze ’s ochtends weg en haalt ze snel na je werk op. Na zo’n dag komen zowel ik als de kinderen uitgeteld thuis. Dan is het nog snel even wat koken, de pyjama’s aan, een verhaaltje voorlezen en naar bed. Druk hè?” “Nu gaan zowel James als Valentijn naar de basisschool. Dat geeft iets meer rust. We hebben ervoor gekozen om oppas aan huis in te schakelen. Deze komt elke dag na school helpen. Een geweldige beslissing! De kinderen hoeven na school niet nog mokkend naar de BSO en kunnen met een vriendje naar huis. En ook voor mij is het ideaal. Soms ben ik thuis en dan pak ik dingen samen met de oppas op. Dan doe ik de moederlijke dingen of helpt zij even met het eten, waardoor ik net wat meer rust krijg. Ideaal.”

Hoe ging dat in de lockdown periode, toen door het coronavirus de scholen dicht gingen?

“Ja, dat is natuurlijk wel even schakelen. Je denkt dan wel van ‘hoe gaan we dat in godsnaam allemaal doen?’ Je moet in één keer het thuisonderwijs op je nemen, maar bent zelf ook druk. Gelukkig merkte ik wel dat ik na een week of twee ook hierin een ritme vond.” “Maar naast dat het druk was, is het soms ook gewoon genieten. Ik heb mijn kinderen in het afgelopen half jaar meer dan ooit gezien. Je bent op elkaar aangewezen en geniet dan ook van kleine dingen met elkaar. Ik kijk er dus dubbel op terug. Uiteindelijk vind je altijd weer een balans.”

Die balans tussen werk & privé, die werd wat verstoord in het afgelopen jaar. Hoe probeer jij deze balans te bewaken en heb je daarin nog tips voor jonge ondernemers?

“Pfoeh, ja dat vind ik een lastige vraag. Daar ben ik dus eigenlijk helemaal niet zo goed in, in het vinden van die balans. Ik ben eigenlijk iemand die gewoon gaat, ondanks dat het druk is. Ik zou best wat bewuster kunnen leven. Ik leef dus ook niet anders dan voorheen, behalve dat je door corona beperkt bent in je vrijheid. Dat geeft ’s avonds wat rust, maar maakt het leven ook saai. Ik mis de ruimte om even met de kinderen naar de dierentuin te gaan, ergens een hapje te eten of een film te kijken. Die extra’s die het leven zo leuk maken.“ “Advies geven vind ik ook lastig. Kijk, ons budget liet het toe om te werken met een oppas aan huis. Daardoor heb ik meer rust. Voorheen was het altijd racen tegen de klok in, maar nu is dat minder. Dit komt zowel mijn werk als privé ten goede. Dus mijn advies, trakteer jezelf soms op wat extra tijd. Dat hoeft niet direct door een oppas aan huis te regelen, maar kan ook iemand zijn die één keer in de maand het huis schoonmaakt of opa en oma die een avondje op de kleine komen passen. Gun jezelf dat beetje rust! Dat maakt je een leukere ouder en zorgt ervoor dat je jezelf wat minder opgejaagd voelt. En geniet verder van de kleine momenten.”

JM Congres 2021 – Dare to be different

1 & 2 oktober | Wilminktheater Enschede

Leonie ter Braak is de dagvoorzitter op het JM Congres. Een congres dat dit jaar anders dan anders gaat worden. En anders… dat wordt het! Een lunch-tot-lunch concept, waarbij we vrijdag om 12.00 uur beginnen en op zaterdag om 12.00 uur weer afsluiten. Een congres waarbij je ’s nachts een dutje kan doen op het podium van het theater. En een congres waarbij we elkaar na ruim één jaar weer fysiek kunnen zien. Dat wil je toch niet missen? Dat hoeft ook niet! Koop je tickets en kijk voor alle info op:

Inspireer anderen